Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

 Άνθρωποι - Χρώμα + Σίδερο 8



Για 8η χρονιά πραγματοποιείται φέτος η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας «Άνθρωποι - Χρώμα + Σίδερο 8», μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Η έκθεση θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 19 Οκτώβρη, καθημερινά από τις 12.00 έως τις 21.00, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Στόχος της όλης διοργάνωσης να φέρει το έργο τέχνης στο χώρο της εργασίας, να γνωρίσουν και να εμπνευσθούν οι καλλιτέχνες από τον κόσμο της δουλειάς.

Ιδιαίτερη η σημασία των εκδηλώσεων φέτος, που το Πέραμα έχει βιώσει κατ’ επανάληψη την παρουσία των φασιστοειδών και τις επιθέσεις τους σε συνδικαλιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και μετανάστες, που η ανεργία έχει ερημώσει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που η κρίση περιθωριοποιεί τους εργαζόμενους και εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα, που οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί μεθοδεύουν παραπέρα στρατιωτικές επεμβάσεις σε Συρία και Ιράκ και αλλού.

Φέτος στην έκθεση συμμετέχουν αφιλοκερδώς210 εικαστικοί καλλιτέχνες και φωτογράφοι. Η έκθεση πλαισιώνεται από συναυλίες, παραστάσεις και συζητήσεις.

Την έκθεση διοργανώνουν: Κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής - Πειραιά και Νήσων, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, το Κλαδικό Σωματείο Χαρτεργατών, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομού Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά.

Συμμετέχουν: Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η ΠΕΕΜΑΓΕΝ και η ΠΕΣ - ΝΑΤ.

Το Πρόγραμμα:

Παρασκευή 10 Οκτώβρη:
19.00 Εγκαίνια της Έκθεσης
Μουσική βραδιά με το «Λιμάνι», σχήμα αποφοίτων του Μουσικού Λυκείου Πειραιά

Σάββατο 11 Οκτώβρη:
10.30-13.00
εργαστήρια για τα παιδιά
18.00 Συζήτηση για το φασισμό. Εισήγηση από τον καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ, Γιώργο Μαργαρίτη
20.30 Θέατρο («ο Καφές και η Δημοκρατία» του Αζίς Νεσίν. Από τη θεατρική σκηνή «εκτός σχεδίου»)

Κυριακή 12 Οκτώβρη:
10.30-13.00
Θεατρικό Παιχνίδι
13.30 Λαϊκό μεσημέρι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Τετάρτη 15 Οκτώβρη:
20.00 Συναυλία, με τον Γρηγόρη Νικολόπουλο κα τους «Μαγικούς καθρέφτες»

Παρασκευή 17 Οκτώβρη:
20.00 Συναυλία: Θοδωρής Κοέλης

Σάββατο 18 Οκτώβρη:
10.30-13.00 εργαστήρια για τα παιδιά
18.30 Συζήτηση για την ανεργία, τις εξελίξεις στη Ζώνη και την «ανάπτυξη»
20.00 Χορευτικό από μετανάστες από τα Βαλκάνια
Συναυλία: Βασίλης Βασιλάτος «Ιστορίες για κρουστά»

Κυριακή 19 Οκτώβρη:
11.00 Θέατρο: «Ο κύκλος με την κιμωλία», του Μπ. Μπρεχτ, από μαθητές του 6ου Γυμνασίου Νίκαιας
18.30 Παρουσίαση: Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση
20.00 Μεγάλη Συναυλία Αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Συμμετέχουν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Ερωφίλη, Παντελής Θαλασσινός, «KollektivA», Γιώργος Μεράντζας, Κώστας Μάντζιος, «ΜΠΑΣΟΥΤ» Θοδωρής Κοέλης / Στέλιος Βερβέρης, Πάνος Μπούσαλης, Σταμάτης Μορφονιός, Πέτρος Πουντίδης, Γιώργος Σαρρής, Στέφανος Ψαραδάκος.