Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μάη  στην  Παιανία με μεγάλη συμμετοχή σωματείων, φορέων της Ανατολικής Αττικής η σύσκεψη που προγραμμάτισε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας,
Στην σύσκεψη  διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο πάλης για την υγεία με το οποίο θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα στην προσπάθεια συσπείρωσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΛΑΊΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Εμείς οι εκπρόσωποι σωματείων, λαϊκών επιτροπών, Ομάδων γυναικών, συνταξιούχων που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Παρασκευή 22 Μάη 7μ.μ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Παιανίας στην  κεντρική πλατεία της Παιανίας, μετά από πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου εξετάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας στην Ανατολική Αττική  αποφασίσαμε να αγωνιστούμε ώστε το κοινωνικό αγαθό που λέγεται υγεία να παρέχεται όπως οφείλεται από το κράτος σε όλους τους ανθρώπους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να  σταματήσει να είναι εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τα μονοπώλια.
Στην  Ανατολική Αττική μια περιοχή με 500.000 κατοίκους, οι μονάδες υγείας είναι υποβαθμισμένες, αναχρονιστικές, χωρίς να μπορούν να καλύψουν στο ελάχιστο τις ανάγκες. Τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν με περίπου το 20% των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού με βάση το οργανόγραμμα που έπαιρνε υπόψιν τον πληθυσμό πριν 30 χρόνια. Η όποια λειτουργία τους υπάρχει ακόμα γιατί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αγωνίζονται να κρατήσουν το σύστημα όρθιο και μάλιστα με απλήρωτες εφημερίες από το 2012. Σταθμός ασθενοφόρων υπάρχει μόνο ένας με μόνο ένα ασθενοφόρο, ενώ τα Κ. Υγείας δεν έχουν ασθενοφόρα για τα έκτακτα περιστατικά. Οι βιομηχανικές ζώνες, δεν έχουν μονάδες πρώτων βοηθειών και ασθενοφόρα για την άμεση επέμβαση σε περίπτωση εργατικού «ατυχήματος»
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν παίρνει κανένα μέτρο για την ανακούφιση του λαού από την ταλαιπωρία και την οικονομική αιμορραγία που του δημιουργεί η απαξίωση των δημοσίων δομών υγείας. Αντιθέτως υφαρπάζει τα αποθεματικά των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων για να πληρώσει τους δανειστές. Θεωρούν ΕΕ και κυβέρνηση τον τομέα της υγείας ως πεδίο ανάπτυξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Υποβαθμίζουν και απαξιώνουν τις δημόσιες δομές υγείας για να καλύψει τα κενά ο ιδιωτικός τομέας. Κάνουν τα νοσοκομεία και τα κ. υγείας επιχειρήσεις και να λειτουργούν με βάση το κέρδος. Συνεχίζουν να μην προσλαμβάνουν γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας, αλλά με συμβάσεις λίγων μηνών.
Γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά και για τους ιδιαίτερους λόγους που έχει η Κάθε πόλη της Αν. Αττικής οργανώνουμε την πάλη μας και από κοινού σε συντονισμό των σωματείων και των φορέων της περιοχής διεκδικούμε:

·      Να ενισχυθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό και πλήρη, επαρκή χρηματοδότηση οι υπάρχουσες δημόσιες μονάδες υγείας και προνοιακές δομές. Να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και να δοθούν τα χρωστούμενα ρεπό στους εργαζόμενους.

·      Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό, που να καλύπτουν πλήρως τις λαϊκές ανάγκες τόσο για παροχή πρώτων βοηθειών όσο και για το σύνολο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

·      Να δημιουργηθεί δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής.

·      Να ενισχυθούν με ασθενοφόρα και μόνιμο προσωπικό οι σταθμοί του ΕΚΑΒ για να καλύπτονται οι ανάγκες σε 24ωρη βάση

·      Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Να δημιουργηθεί κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας.

·      Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους άνεργους και ανασφάλιστους και τις οικογένειες τους.

·      Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με πλήρη, επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών και της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ